Kávé, frotírzokni, kispárna, és egy könyv avagy így leszek valakiből akár királykisasszony

2016. június 26. 16:03 - Ashni87

Könyvkritika - Sophie Jordan: Tűzláng trilógia

Tűzláng - Szökésben - Menedék

Még valamikor januárban sikerült beszereznem a Tűzláng c. könyvet ami a trilógia első kötete. Igazából nagyon kedvező áron sikerült hozzájutnom, semmi egyéb indíttatásom nem volt, hogy elolvassam. 
Amikor megérkezett a csomag, egyből megfogott a borítója. Lenyűgözőnek találtam, főleg a színek, csillámok és a számomra kedves téma miatt.
Mindezek után felkerült a várólistára a kötet és nem sokkal ezelőtt vettem le csak újra a polcról. Nagyon megörültem amikor elkezdtem olvasni, mert egy nagyon szuper új világgal találkoztam, sárkányokról... teljesen megfogott. Mivel, szorosan egymást követően olvastam a könyveket, nem akartam külön postolni róluk, úgy gondoltam inkább egyben értékelem őket. 

firelight.jpg

 Adatlap

   





  output_rxlrhe.gif

 

 

 

Könyv címe:

 

Firelight
Vanish 
Hidden

Eredeti megjelenés:

2010 - 2012
Kiadó:

Könyvmolyképző
Kiadás éve, helye: 2013-2014. Szeged

Eredeti nyelv



angol

Műfaj:  ya, fantasy

Fordította:

Gát Anna

Oldalszám:

302+272+236 old.

ISBN:

9789632455303
9789633738917
9789633991961
 

 

Olvasott kiadás:                               

saját példányok
kemény táblás
Firelight - Tűzláng trilógia
Karakterek:
Cassian, Will Rutledge, Jacinda Jones, Tamra Jones, 

Linkek:          

    Molyon,       Goodreadson,      Sophie Jordan
Beleolvasók (klikk :)        

 Firelight,    Vanish      Hidden

 

Borító

A borítók kivitelezése nagyon tetszik, szépek a képek, a csillámos sárkánypikkelyekre hajazó festést nagyon feldobja. A gerincen is szép a címek kidolgozása. Az egyetlen ami nem jön be az az első és a harmadik kötet borítóján lévő lányok hasonlósága, lehetett volna valami mást odatenni, egy sárkányt, vagy Willt, vagy akármit. 
De így olyan furi, értem én, hogy keretezi a dolgot, de akkor is furi. Több külföldi borítót is megnéztem, de összességében a magyar tetszik a legjobban kidolgozás szempontjából. 

 firelight_fanmade_1.jpg

– Ez képtelenség.
– Mi képtelenség?-Az ujjaim közé csípem az inggallérját. Olyan közel van az arca, hogy megcsodálhatom a szeme változó színét.
Sokáig nem szól semmit. Úgy mered rám, hogy alig tudom megállni, ne kezdjek fészkelődni. Egy pillanatra úgy tűnik, a szivárványhártyája világítani kezd, és a szembogara réssé szűkül.
– Az, hogy a vadász a prédájába legyen szerelmes- nyögi ki végre.

World...

A szokásos blogfelosztáshoz képest most előrehoztam ezt a részt. Maga a témaválasztás nagyon tetszett, végre egy felfedezésre váró új fantasy világ... ezaz, ezt kerestem sőt romantikus szállal összekötve, Jeee... sárkányooook O.o. Úgy vélem sokkal többet ki lehetett volna ebből a világból hozni. Maga az elgondolás roppant izgalmas, hogy a sárkányok emberré (és vissza) tudnak változni és ahogy folyik a generációváltás lassacskán egyre kevesebbüknél jelenik meg ez a gén, és a ritkább fajták elkopnak.Minden drakki más-más tulajdonsággal bír,( mondjuk a hipnotizőr kicsit durva volt !???!? ) Aztán ott van Will aki kap a génmódosított vérből és megkap bizonyos tulajdonságokat, de nem az összeset. Olvastam olvastam, és mondtam, hogy még... még akarok róluk többet megtudni, de nem :( sajnos nem. Egyes fajták például roppentul érdekeltek, mint Azure a vízdrakki vagy Tam új képességei esetleg Dragan fajtajellemzői.  A leírások szuperek, nem túl hosszúak, de elég részletgazdagok voltak, viszont nem azt részletezték, amire valóban kíváncsi lettem volna. 
Kicsit sajnálom ezt, remélem még fog kiadni olyan könyvet az írónő, ami ugyanezen a síkon játszódik.

tumblr_n2y9twodof1t1icsxo1_500.gif

vigyázz a szádra! – figyelmezteti Cassian, és a hangja már sokkal keményebb.
Szorosabban fogja a kezemet, én pedig hirtelen teljes erővel érzem a dühét. Olyan, mint a fojtogató köd. De ez nem csupán düh. Ez… ez vágy.. vágy.
Összerezzenek a kavargó érzéseimtől, és elhúzom a kezemet az övéből. Meg kell szakítanom ezt a kontaktust, nem akarom, hogy ennyire egymásra hangolódjunk. Ez lenne az? Amiről anya mesélt? Az összekapcsolódás? Mostantól örökké egymás érzelmi hőmérői leszünk? Remek.

A történet

In medias res. Nem bánom, amúgy sem szeretem a hosszú leírásokat, jó hogy lehet izgulni a szereplőkért már az első pár mondatban. Az is szimpatikus, hogy a cselekmény közben bontakozik ki a jellemük és a leírásuk a szereplőknek. 
A cselekmény rendkívül mozgalmas, és ezzel megteremti az írónő a "letehetettlenségi" faktort. Csudás-csudás, faltam is a lapokat.
Az első gondom a nevekkel volt.... Jachinda, Tamra, Cassian, Azure... kicsit nehezen jutott el a tudatomig ki kicsoda és rendszeresem Tamarának és Jacindrának olvastam őket. Végül is nem voltbajom ezzel, sajátos nyelvet találtunk meg. A szokásos tiniregényes közhelyek sem zavartak igazán, pedig van benne nagyon sok klisé: Új iskola, legcukibb srác a suliból, első látásra szerelem, a főnök fia vagyok és az enyém leszel stb stb.

Jachinda (nem írom le többször, mostantól csak J :) ) egy tipikus tini, élvezi a csodálatos képességeit, és lázad. Lázad a rendszer ellen amiben él, lázad az anyja ellen, aki csak jót akar neki, lázad a jövendőbelije ellen, még a képességek nélkül született ikertestvére ellen is. Csak repülni akar. Egy ilyen repülés alkalmával ismerkedik meg Willel a vadász fiúval, aki nem fogja el, hanem beleszeret prédájába. Vonzalmuk kölcsönös. Mivel J. apja eltűnt és nem tud és nem is akar a konvencióknak megfelelni elszökik anyjával vállalva azt, hogy ember lesz, és a hugával együtt normális iskolába fog járni. Itt találkozik újra Willel, aki mindenben támogatja a lányt. Végül járni kezdenek.  Időközben megjelenik Cassian, aki a vezető fia, a trónbitorló, a vőlegény, az izmost "rosszfiú" aki vissza akarja vinni J-t a falkához.

  Vissza is megy, de szárnyát akarják vágni, ezért újra megszökik. Cassian végig a segítségére van, amikor le akarják vágni a szárnyát, inkább megkéri apját had egyesüljenek inkább, akkor már jobban korában tudja tartani a lányt, minthogy levágják a szárnyát. Közben a Testvéréről is kiderül, hogy rendelkezik csodás képességgel, és ő is egy ritka fajtából. 
J folyamatosan őrlődik Will - a drakkiság és Cassián között. Bár igazi szerelmi háromszög nem alakul ki (ha azt a csókocskát nem vesszük figyelembe ) mégis a sorozat végéig izgulhatunk, hogy összejönnek és együtt is maradnak főhőseink. Anyjukat száműzik, már nem védheti gyerekeit. Mira Cassian huga elrablásával végződik a második rész. Nem is lennének igazi főhősök, ha maroknyian nem akarnák kiszabadítani a lányt és felégetni a drakkikal kísérletezők laboratóriumát.

 Végül kiszabadítják Mirát, de sajnos saját nagynénje megöli, nehogy a falkára találjanak, ugyanis egy nyomkövetőt ültettek szegény kislány fejébe. Tamra is megtalálja a szerelmet Deghan személyében, aki egy nagyon ősi draki, szintén ritka fajtából. Cassian átveszi az irányítást a falkában de demokráciát csinál, és el is hagyja azt, hogy új életet kezdjen. Will és Jachindra pedig megkeresik a lányok édesanyját, hogy boldogan élhessenek, amíg meg nem. 
Az egyik borítón olvastam, hogy milyen szépen el vannak varrva a szálak, hogy " egy masni sem maradt rajtuk", szerintem ez teljességgel, hülyeség. Nagyon sok nyitott kérdés maradt. Pl. J apjáról, anyjáról, a kristályokról, a laborból kiszabadított drakilányról, arról, hogy ki az a tűzdraki akit Will apjáék levadásztak, Deghan története stb stb.

firelight_vanish_by_skylarmist-d56n80h.jpg

 

A rítusnak az a lényege, hogy egyszerre jelképezi a különálló énjeink halálát és az új egyesült életünk kezdetét.

Karakterek:

Jacinda: tini, különleges, lobanékony, iker, szerelmes Willbe, Cassianba, nem mégsem. Szereti a drakkiját a másik énjét. Önmaga akar lenni szabad, korlátozások nélkül. 
Tamra: iker másik fele, későn alakult ki a képessége, bölcs, irányítható, szeszélyes
Will: Jófiú, különleges képességű, érzelmei vezérlik, ember, vadász, önmarcangoló, hősszerelmes
Cassian: herceg, makacs, kemény, jószívű, egyenes
A két főhős, vagyis inkább Jachinda szemszögén kívül a többiek érzéseiről nem nagyon kapunk jelzést ami engem nagyon zavar. Nagyon kíváncsi lettem volna Tam-ra érzéseire, hiszen vele is nagyon sok minden történik, vagy pl.: Cassinanra. Karakterfejlődés egyáltalán nem volt, csak maximum kifejtés. 
Számomra a sok áldozat amit J. miatt meghozott Cassian sokkal pozitívabb karakter mint Will. 
Eléggé vegyesek az érzelmeim a romantikus szállal kapcsolatban, lehet, hogy az írónő maga sem tudta eldönteni, melyik fiú legyen a nemesebb jellem. 

Milyen érdekes, hogy vele a legerősebb és a leggyengébb önmagam is vagyok egyszerre. Talán ez a szerelem. Amikor engeded magad ennyire sebezhetőnek lenni.

images_1.jpg

 

 Keményen a szemébe nézek, megrázom a fejem, sajnálom az elveszett esélyt. Az esélyt, ami soha nem is volt igazán a miénk. Azt viszont nem bánom, hogy megmentettem. Megtenném újra, nem számít, mibe kerül.

firelight_by_mandymma-d66rjrk_1.jpg

 

Minden érzés hamu és pernye most bennem, mely csak arra vár, hogy lángcsóvaként kitörhessen belőlem.

3.5 azaz kiegészítő novella

 Készült egy novella, kiegészítő kötet is a sorozathoz, sajnos csak angolul van :( Ami nagy baj, ugyanis annyira nem beszélek jól angolul, hogy egy ilyen novellába belefogjak, talán majd pár hónap múlva. Mindenesetre alig várom, hogy újra részese legyek ennek a világnak. 

20737287_uy200_1.jpg

blue_snake_by_basistka.jpg

 

 Értékelés: 

Összességében az alapvető hibák ellenére nagyon szerethető a sorozat. Bátran ajánlom mindenkinek. Korábbi Goodreadsos és molyos értékeléseimtől eltérően itt már szigorúbban pontozok.

10 / 7

 Egymás mellett repülünk. Ennyi elég nekem. Ez több, mint amiről valaha álmodtam. Mindenki lehagy minket, de ez egyikünket sem zavarja. Nevetünk és forgolódunk, átszeljük az éjszakai párát. Játszunk a levegővel, mint két kisgyerek a medence vizével.
    Ez az igazi gyermeki öröm! Sosem volt benne részünk. Mostanáig.

 tumblr_m3anmi7rmj1qa601io1_r2_500.gif

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://ashnibookshelf.blog.hu/api/trackback/id/tr908844154

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
Kávé, frotírzokni, kispárna, és egy könyv avagy így leszek valakiből akár királykisasszony
süti beállítások módosítása