Kávé, frotírzokni, kispárna, és egy könyv avagy így leszek valakiből akár királykisasszony

2016. február 04. 00:09 - Ashni87

Könyvkritika - George Orwell: 1984

Az "antiutópiák" attyától...

Nem lehet mindig YA-t, scifit vagy ponyvát olvasni. Kell a kultúra, kellenek a klasszikusok. Igenis el kell őket olvasni, így akadt a kezembe ez a könyv is ( no meg egy kihívás miatt, mert ugye kihívásfüggő vagyok) de nem bántam meg. Ez egy alapmű, nem csak a stílus rajongóinak, hanem mindenkinek kötelező érvényű. Olyan utiutópikus élményem volt, hogy beleszédültem. Az elnyomott nép, a csorda szellem, az elnyomó kommunista hatalom... a a ... annyi minden benne van ebben a regényben ami akár most is aktuális lenne. Mindenki fejében autómaikusan megfordul a gondolat, hogy mi is a fontos, milyen értékrendek szerint kell élnünk, és azt is meg tudjuk fogalmazni, mi az amire nincs szükségünk, A Nagy Testvérre és a Gondolatrendőrség a gondolatbűnözők ellen. Kedvem lett volna falhoz vágni a hangulat miatt, mert annyira átjött, mégis gyorsan szeltem a lapokat, mert érdekelt a hősünk "lázadása". A könyv sikerét és megkerülhetetlenségét számtalan kiadás, izgalmasnál izgalmasabb parafrázisok, színvonalas zenei és filmes adaptációk is jelzik.Szerettem. 

82356014608c693ac914adce86d7a18b.png

 

    


Könyv címe:

  
1984

Eredeti címe:
Nineteen Eighty-four
Eredeti megjelenés: 1949
Kiadó: Európa Könyvkiadó
Kiadás: Budapest, 2006
Fordította: Szíjgyártó László
Oldalszám: 341. old
ISBN: 9630781824
 Díjak, kitüntetések:
Prometheus Hall of Fame Award (1984),
Locus Award Nominee for All-Time Best Science Fiction Novel (1987)
    Karakterek:
Winston Smith,
Big Brother,
O'Brien,
Emmanuel Goldstein,
Tom Parsons,
Syme,
Julia


Műfaj: szatírikus utópia, disztrópia
   Olvasott pld.:

 


könyvtári pld.

 


kemény borítós

 


önálló könyv

 

     Adatlapja:

Moly , Goodreads

 

    Kulcsszavak:

 

 utópia, társadalomkritika, disztrópia, világirodalom, klasszikus

 

 

    Az író egy képzelt közeg képzelt irreális, túlzásokkal megtűzdelt jövőjét mutatja be, szatirikus tükrön keresztül. A világ amiben a történet játszódik egy negatív utópia, distrópia, hogy mi is ezt azt a Wikiből fogom definálni, mert ők ezt már tökéletesen megírták: 
"A disztópia vagy antiutópia egy társadalom víziója, mely ellentétes az utópiával. A legtöbbször negatív jövőképet mutat. A disztópikus társadalmakban általában az életkörülmények nyomorúságosak, a szenvedés, a szegénység, az elnyomás, az erőszak, járványok és szennyeződések jellemzik. A különböző irodalmi művekben, vagy filmalkotásokban az ilyen társadalmakat általában elnyomó rendszerek uralma jellemzi, mint például az önkényuralmi vagy totalitárius rendszerek. Gyakori motívum, hogy a látszólag rendezett, boldog társadalomban élő főszereplő fokozatosan ismeri fel a rendszer elnyomó, az egyéniséget, önállóságot nem tűrő jellegét" - köszi wiki
   Itt is pontosan ez a lényeg, az egyén a szuverenitás nem létezik, az állam mindent és mindenkit a felügyelete alatt tart. Akinél a hatalom az alakítja a történelmet, így hőseink abban sem biztosak valójában milyen évet is írunk pontosan. Maga a történet az író korszakában lévő sztálini Szovjetunió fejlődésének egy lehetősége, a szocializmus eszméinek végig vitelének gondolatával játszik a szerző. 1948-ban született a regény 1984 közelsége, a bizarr jövővőkép közelségére mutat rá. 
1984-es Angliában játszódik a cselekmény, hősünk Winston Smith (mi más?! :) )  ez az Anglia azonban nem azaz Anglia, amit mi ismerünk, Óceánia egyes számú leszállópálya fővárosa. Részletes leírást kapunk az épületek semmilyenségéről, az Igazság-minisztériumról, ahol első számú szereplőnk dolgozik. 
A könyv stílusa leginkább elbeszélő, objektívan ábrázoló, kívülről szemléljük az eseményeket.

f03aeec2e9800ec43adcb8376e889a04.png

  A Háború: Béke; A Szabadság: Szolgaság; A Tudatlanság: Erő

   Három nagy részre lehet osztani a történetet. Az első a bevezetés, leírás, környezettanulmány. Itt normális életnek csak szikrái maradtak, de a polgárok látszólag elégedettek, nem sokan ismerték fel a valódi helyzetüket. Azt hitet el velük a totális hatalom A PÁRT amit szeretne. Főhősünk munkája az, hogy visszamenőleg újraírja a történelmet, megtörtént dolgokat meg nem történté tegyen. Kitalált embereket írjon be a történelembe, visszamenőleg vagy töröljön ki véglegesen,  jó kis tervgazdálkodást  visszamenőleg alátámassza adatokkal.        Valószínűleg munkája miatt kérdőjelezi meg az igazságot, és keresi meg a sajátját. A befolyásolás fő eszköze a nyelv megnyirbálása, újrateremtése, létrehoznak egy "újbeszél" nyelvet amiben nincs helye szinonímáknak, pártellenes kifejezéseknek. WS a külső párt tagja, kételkedni kezd a párt által diktált elvekben, a tilalom ellenére vesz egy jegyzetkönyvet és naplót kezd írni. Egyre többet tudunk meg Winstonról, a múltjáról, a munkahelyén a Minigazban  felfigyek Symere, az Újbeszél Szótár fejlesztőjére. Megtudjuk mi az a gondolatbűn (=bármilyen pártellenes kifejezés, gondolat, még akkoris ha nem kerül kifejezésre) , amit a gondolatrendőrség felügyel a teleképen keresztül, ami televízió és kamera egyben, ami a folyamatos megfigyelés, ellenőrzés és ideológiai nevelés legfőbb eszköze.Az aktuális ellenség ellen hangolja az elvtársakat, legyen ez a hatalom akár valós akár fiktív akár ellenséges akár semleges.
   Ahogy halad a cselekmény egyre biztosabb lesz a főhősünk a Párt agymosási módszereinek tisztességtelenségeiben, felidéz három, történelemben és fizikailag is eltüntetett  forradalmi vezért, akiket kivégeztek (elgázosítottak). A proli negyedben tett látogatása során tovább tágul Winston tudata, vásárol egy üvegbe zárt korallt, a boltból kilépve pedig megpillant egy lányt... 

377474cef6dca3ee685c51552b2be617.png

    A második rész WS és Júlia szerelméről szól, idilli képek jellemzik. Főhősünk Júliában igazi szövetségesre talál. Bár a lánynak nincs ellenére a a lázadás nem is fontos neki. Részben átlátja a rendszert, de nem annyira kiforrott személyiség mint Winston. Júlia neve a Shakespeare-i Júliára utal, ugyanakkor a mi Júliánk a Minigaznál pornográf anyagok gyártásával foglalkozik. Csinos kis ellentét. Kapcsolatuk már önmagában lázadás a Párt ellen, de a szexel még inkább a rendszer ellen is cselekednek, hiszen a közösülés kizárólag pártkatonák nemzésére szolgál. 
   Kiderül, hogy O'Brien aki a Belső Párt tagja, és a pártellenes Testvériség mozgalom egyik vezetője is. Júlia és WS belépnek a Testvériségbe, megkapják Emanuel Goldstein könyvét, a Testvériség alapeszméiről. Ezután titkos rejtekhelyükön elfogják őket. 

7054a282ae7c94efed21ef0ca778d67c.png

    A harmadik részben visszatér az első rész ridegsége, Főhőseink szenvedése. Winstont a Szeretet-minisztériumába szállítják, ahol OBrien veszi kezelésbe. „Szabadság az, ha az ember mondhatja, hogy kettő meg kettő néggyel egyenlő”  Winston az elektrosokk segítségével valóban elhiszi, hogy 2+2=5, majd a kínzások és az éheztetés hatására emberi roncs lesz. A megtörésének utolsó eszköze a 101-es szoba, a teljes „kondicionálás” hatására Winstonból ortodox pártkatona válik.  emlékszik ugyan korábbi felfedezéseire, de nem tulajdonít jelentőséget nekik, szokásos gyakorlat szerint kis időt szabadlábon tölt, majd „mindent bevall” a Szeretet-minisztériumban „a régóta remélt golyó az agyába hatol”
 „Diadalt aratott önmaga fölött. Szerette Nagy Testvért.”

Összességében, bár nem ez a kedvenc műfajom
7 / 10

 

Rengeteg jó idézetet tudnék szedni a könyvből, de íme pár kedvenc:

 Talán nem is annyira azt kívánja az ember, hogy szeressék, inkább azt, hogy megértsék.

Amíg nem ébrednek öntudatra, nem fognak fellázadni, s amíg fel nem lázadtak, nem ébredhetnek öntudatra.

Legfélelmetesebb ellenségünk, gondolta, a saját idegrendszerünk. A bennünk lévő feszültség bármelyik pillanatban kész átalakulni valamilyen látható tünetté.

 

a839bd241eac8c98fcc5d4e1be15167e.png

 

 A legjobb könyvek, - értette meg -  azok, amelyek azt mondják el az embernek, amit már tud.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://ashnibookshelf.blog.hu/api/trackback/id/tr588357978

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
Kávé, frotírzokni, kispárna, és egy könyv avagy így leszek valakiből akár királykisasszony
süti beállítások módosítása